Wilhelm Mohr

Adresse: Ths Heftyes gt. 42C, 0752 Oslo.

Tlf. 22442975

Mitt brev, 18/9-97

Oslo, 18/9-1997

Kjære Wilhelm Mohr.

Jeg vet du kjente Bjørn Haakon Næss fra før og under krigen, bl. a. fra Værnes flystasjon hvor han og du var stasjonert da krigen brøt ut. Bjørn Næss var min onkel, og jeg har interessert meg for hans dagbøker fra krigen. Etterhvert har jeg fått skrevet ned disse på PC, og mange spørsmål har dukket opp i den anledning. Dagboken begynner et par dager før han reiste fra Elverum den 5/2-41 for å ta seg over til Lille Norge og slutter 5 dager før han var savnet etter et tokt over Berlin 17./18. januar 1943.

I Vera Henriksens nyutkomne verk har jeg bl.a. lest om en episode fra før krigen hvor du og Bjørn fløy hvert sitt fly i en redningsaksjon hvor dere reddet en syk kvinne etter et snøras ved Verdal, også om hva som skjedde fra krigsutbruddet på Værnes og i Trøndelag hvor du nevnes ved flere anledninger bl.a. som sjef for "Gruppe Mo(hr)". Det står at du ikke disponerte noen flysoldater? Det eneste Bjørn nevner i dagboken om tiden før dagboken starter, er at han var i Rovaniemi 17. mai 1940. Men i litteraturen jeg har lest, sies det at en del flygere først i begynnelsen av juni dro til Finland for, sammen med Reistad, å forsøke og opprette en flyskole der. Har du også noen opplysninger om Bjørns bevegelser fra krigsutbruddet til han så vidt jeg forstår forlot Finland i juni. Var du også i Finland? Jeg har snakket med Bjørns søsken: Min mor og Knut Næss, men de kan ikke fortelle noe om Bjørns historie i denne perioden.

Vet du om Kåre Stenwig lever idag - han var sammen med Bjørn i 76 bombeskvadron?

Håper du kan ta deg tid til å besvare noen av spørsmålene, gjerne også andre opplysninger som du tror kan ha interesse - på forhånd hjertelig takk.

Vennlig hilsen

Pål Rustad

 

Svarbrev, 13/10-97

Kjære Pål Rustad, - Oslo, 13 oktober 1997

Jeg beklager denne forsinkede melding i anledning ditt brev av 18 f.m.

Jo, jeg var da sammen med Bjørn på Værnes, og mye fint hadde vi sammen, både i flygningen og på det personlige plan. Han var jo noe eldre enn jeg; jeg var bare 22 og nestkommanderende ved speidervingen. Så jeg trengte simpelthen en slik som Bjørn å støtte meg til. Fin fyr!

M.h.t ambulanseflygningen har jeg vedlagt et avisutklipp {vedlegg 2} som kanskje forteller noe. Det var flygning på sitt verste, men det gikk jo bra. Aslaug Tronsmo lever ennå, hun er bosatt i Verdalsøra (sønnen arbeider på bensinstasjonen og fortalte meg at alt står bra til med henne). Det var forøvrig ikke noe sneras - hun var gravid og det oppstod noen problemer, og det stod om livet. Slik har ihvertfald jeg forstått det. Det var nødvendig dengang å ha ekstra fly, for det måtte hjelp til å "svinge propellen" for oppstart (som krevde trening). Det var forresten godt av en annen grunn også, for vi måtte ved felles anstrengelser bære henne på en låvebro, og "tre" henne ned på dørken av flyet gjennom mitraljøseringen! (d.v.s. der hvor mitraljøseringen var, vi måtte demontere den).

Bjørn crashet en Fokker på Aursunden et par dager efter krigsutbruddet. Det var rent uhell fordi sneen var morknet og skiene på flyet sank ned. Da "bikket" det opp. Desverre blev det mer skader ved selve redningsarbeidet fordi vi kom ned i overvann på isen etc. Det var en kald fornøyelse. Bjørn kom ikke til skade på nogen måte.

Vi fløy endel fra Brekkebygda idet vi brukte et sandrå som underlag for sneen, og ikke isen. Dette for å komme unna overvannet på denne tiden, men vi hadde jo fremdeles den råtne sneen eftersom solen virket. Det var jo i den forbindelse vi fikk tak i de 3000 reinsdyr (tamrein) som Vera Henriksen skriver om. Vi gjorde en god job!

Senere - bortimot månedskiftet - kom det beskjed fra Flyvåpenets overkommando som lå på Lesja, - om interesserte for å komme til England vilde komme dit, eller hvem som heller vilde fortsette kampen i Nord-Norge og fly opp dit. Bjørn’s og mine veger skiltes der, han nordover og jeg til England.

Du nevnte at vi ikke hadde soldater med oss. Det er riktig, for flytningen fra Værnes gikk jo temmelig fort og bare med flyene. Det blev ikke mulig å få mannskapene med, heller ikke reservetral {?}, verktøy etc. Vel, det gikk nå allikevel på sin måte. Bensin - mangel på - var nesten verre og flygingen måtte da selvsagt rasjoneres -.

Jeg har ingen detaljer om Bjørn i Nord-Norge, men vil beholde ditt brev og spørre meg for. Dessverre tynnes det jo ut blant oss, så det er ikke mange å spørre lenger! Jeg traff forøvrig Kåre Stenwig forleden. Han kunne si at han fløy bare en tur med Bjørn. Stenwig var da navigatør og Bjørn skipper. Stenwigs adresse er Askåsen 22, 1360 Nesbru.