Adresse: 2686 Lom
25. august, 1997
Kjære Vera Henriksen.
Jeg har lest deler av de to første bind av Luftforsvarets historie med stor interesse og er imponert over det arbeid som må ha vært lagt ned for å samle denne historien.
Bakgrunnen for min interesse er min onkel Bjørn Haakon Næss’ dagbøker fra krigen som jeg har skrevet på PC slik at de er mer tilgjengelig å lese. Etterhvert som jeg skrev, dukket spørsmålene opp, og derfor denne henvendelsen.
Bjørn nevner en hel del navn som jeg etterhvert har fått bakgrunnen for, bl. annet gjennom dine bøker. Blant andre var Bjørn sammen med Gunnar Halle både i fergetrafikken og som de første norske i 76 Bomber Squadron (som du også skriver om i bind 2, s 349-51). Dagboken til Bjørn slutter den 13. januar 1943 og han var savnet etter et bombetokt over Berlin 17-18. januar 1943. Du nevner i en fotnote bind 2, s248 at det foreligger en "Rapport fra 1. tur 23/10-1942 til 20/4-1943" fra Gunnar Halle. Det skulle ha vært meget interessant å få tilgang til denne rapporten - hva skjedde disse 5 døgn hvor det ikke finnes notater i Bjørns dagbok? - og lever Gunnar Halle - evt. hvor? Hvor kan jeg henvende meg for å få tak i rapporten?
Såvidt jeg forstår ble det etter hvert bombetokt skrevet rapport (logg). Er det mulig å få tilgang til disse rapportene noe sted - er disse evt. arkivert i England?
I krigen i Norge april-juni 1940 deltok også Bjørn. Han var stasjonert på Værnes da krigen brøt ut. Fra ditt bind 2 nevnes at mannskaper fra Værnes via Aursunden tok seg på egen hånd sydover for å delta mer aktivt i krigshandlingene. Det eneste som nevnes i dagboken (som starter 2/2-41 da han reiste fra Elverum til Stockholm, videre jorden rundt via India til Little Norway) om krigen i Norge, var at han var i Rovaniemi 17. mai 1940. Kjenner du til kilder som kan kaste lys over hvor han var i denne perioden, og hvorfor han var i Rovaniemi så tidlig som 17. mai - såvidt jeg forstår, var det først i juni at britene trakk seg ut av Nord-Norge, og endel mannskaper og fly? sammen med Ole Reistad dro til Finland i et forsøk på å starte flyskole der. Bjørn kom tilbake til Elverum, som var hans hjemsted, en eller annen gang på sommeren 1940.
I dagboken nevnes bortimot 150 navn, de fleste av dem er omtalt i diverse litteratur, men de fleste er vel døde nå. Så et program nylig på NRK om krigsflygerne. Så der at John Magne Stene som omtales mye lever, og Wilhelm Mohr osv. Men hva med f.eks Reidar Biong, John Strandrud, Hans Grøn Lund, Arne Blom Bakke, Ottar Birting Engvik, Dag Krohn, Eirik Sandberg, Olav Ullestad, Halvard Kjell Vikholdt??
Dette ble mange spørsmål, håper du kan svare uten å bruke for mye tid - du er såvidt jeg forstår i ferd med å skrive tredje bind i Luftforsvarets historie og venter spent på resultatet.
På forhånd hjertelig takk!
Vennlig hilsen
Pål Rustad
2. september 1997
Kjære Pål Rustad -
På vegne av Vera takker jeg for brev av 25. august. Ja, vi har Gunnar Halles rapport over sin første tour, d.v.s 30 tokt. Toktet 17./18. januar 1943 var det første dette året. Jeg vedlegger kopi av Halles rapport der han også noterer Capt. Bjørn Haakon Næss’ tragiske ‘missing in action’ i samme toktet.
Ja, det ble skrevet offisielle rapporter over alle operasjonelle tokt. Form 540 var basens eget skjema Form 541 var flygernes rapport. Disse rapportene befinner seg i Operational Records Office i London. Men i og med at Næss og hans mannskap ikke vendte tilbake, eksisterer det neppe mer enn det som Halle kan berette.
Hva angår hans besøk i Rovaniemi 17. mai 1940, var dette muligens i forbindelse med undersøkelser om mulig støtteapparat i Finland. Det er mulig at Finn Andvig, Oslo, kan ha kjennskap til dette. På denne tiden var det også flygere som kom til Nordnorge fra Sør-Norge via Sverige og Finland for å delta i kampen i nord.
Av de flygerne du nevner, er det bare John Magne Stene og Hallvard Vikholt som er i live og oppegående. Stene bor i Kanada og Vikholt i Grimstad. Vikholt var også i Nord-Norge så han kan kanskje best kaste lys over Næss’ bevegelser.
Jeg har vært i kontakt med Tarald Weisteen i Oslo. Han reiste jorden rundt med Næss i 1941, og han kan muligens supplere opplysningene. Wilhelm Mohr er også i beste velgående og bor i Oslo.
Veras arkivmateriale skal nå samles ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Ville det være av interesse at du sender oss kopi av din onkels dagbok, slik at også den kan bli inkludert i flyvåpenets krigsarkiv der oppe? Det inneholder mange personlige rapporter og endel dagbøker også. Disse blir selvsagt tatt vare på og brukt bare med tilbørlig grad av vurdering og varsomhet.
Vennlig hilsen fra Vera og